PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Noordelijke kustprovincies profiteren van Waddenfonds

Bron Dagblad van het Noorden
Laatste bijgewerkt op woensdag 11 april 2018 om 14.51
Print dit artikelE-mail dit artikel
Waddenzee.jpg

Uit een rapport van de Noordelijke Rekenkamer over het Waddenfonds blijkt dat de noordelijke kustprovincies nogal profiteren van het fonds. Ze dienen subsidieaanvragen in en keuren die vervolgens zelf goed.

Het Waddenfonds ging in 2012 over van het rijk naar de provincie. In het fonds zat 562 miljoen euro. Het fonds is opgericht om de negatieve effecten van de gaswinning in de Waddenzee te compenseren.

Vorige week maakt de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer (CU) bekend dat het fonds 9,6 miljoen euro steekt in het nog te bouwen Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog. Staghouwer is tevens voorzitter van het dagelijks bestuur van het Waddenfonds.

De provincie Groningen heeft ook al eens een greep gedaan in de goedgevulde pot en kreeg 23,6 miljoen euro voor projecten in het Eems-Dollardgebied. Ook aanvragen voor het project Marconi in Delfzijl (9,9 miljoen euro) en de bevordering van vismigratie door Waterschap Hunze en Aa’s kreeg 5,4 miljoen euro uit het Waddenfonds.

Volgens de Noordelijke Rekenkamer blijft er weinig over van de afspraak dat het Waddenfonds geld zou steken in aanvullende projecten. En niet in de uitvoering van het beleid van de drie deelnemende provincies. In de praktijk is toetsing nauwelijks terug te vinden. Bij projecten is onbekend of zie iets bijdragen aan de doelstellingen van het Waddenfonds. Er is nauwelijks evaluatie.

Ook de bestuurlijke verwevenheid tussen het bestuur van het Waddenfonds en de drie deelnemende provincies is zorgelijk. Hierdoor staat de onafhankelijkheid onder druk. Ook worden grote projecten soepeler beoordeeld dan bescheiden subsidieaanvragen van particulieren.

VVD-Statenlid Nico Bakker, ex-bestuurslid van het Waddenfonds, vindt dat de aansturing van het fonds moet veranderen. De problemen zijn namelijk begonnen toen de provincies zelf grote projecten indienden en deze vervolgens goedkeurden. Ook zijn er vraagtekens of het geld goed wordt besteed. Het hele fonds zou moeten worden gemonitord.

Gepubliceerd op: woensdag 11 april 2018 om 14.49
Laatste bijgewerkt op: woensdag 11 april 2018 om 14.51